Aardelektrodes

Iedere elektrisch installatie dient te zijn voorzien van een juiste aarding door middel van een aardelektrode. Ander benamingen zijn aardpuls, aardpen, aardingsweerstand etc.

De aardelektrode wordt tijdens de nieuwbouw door pennen in de grond geslagen en aangesloten op de groepenkast. Dit kan ook later prima achteraf als blijkt dat uw pand geen electrode heeft. De aardpen dient voor de primaire veiligheid van uw elektrische installatie waardoor de installatie automaten, zekeringen en aardlekschakelaars op de juiste wijze uw installatie bij problemen uitschakelen.

Jarenlang werdt de waterleiding als aarding gebruikt echter is dat verboden en zelfs gevaarlijk.

Uw woning: Ook uw woning dient te zijn voorzien van een aardpuls. De aardpuls dient op zijn beurt weer te zijn verbonden met onder andere groepenkast, de gas, water -en cv leidingen.

Uw bedrijfspand: Net als geldt voor woningen dient uw pand te zijn voorzien van een electrode die op zijn beurt weer moet zijn verbonden met de groepenkast, de gas, water -en cv leidingen, maar ook met andere gebiedende delen zoals staalconstructies, kabelgoten etc.

Inspectie: De aardelektrode dient een bepaalde waarde te hebben afhankelijk van de situatie. Voor woningen geldt in grove lijnen 166Ohm (alle groepen beveiligd door 30mA aardlekschakelaar)of 1,5 Ohm. Wij kunnen eventueel uw bestaande elektrode doormeten of deze de juiste waarde heeft. Ook tijdens een NEN3140 inspectie wordt er hierop controle uitgevoerd.